Новини

29 лютого 2024 року

Щорічна IX науково-практична конференція молодих вчених з міжнародною участю «Проблеми сьогодення в педіатрії»

Щорічна IX науково-практична конференція молодих вчених з міжнародною участю «Проблеми сьогодення в педіатрії»

29 лютого 2024 року відбулася щорічна IX науково-практична конференція молодих вчених з міжнародною участю «Проблеми сьогодення в педіатрії».

Організаторами виступили ДУ «Інститут охорони здоров’я дітей та підлітків НАМН України» та медичний факультет Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.

Програма конференції була представлена пленарними та постерними доповідями із різних вищих медичних навчальних закладів та державних установ Національної академії медичних наук України (Київ, Вінниця, Дніпро, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Чернівці, Харків).

З матеріалами конференції можна ознайомитися за посиланням.

В своїх дослідженнях автори розв’язували проблеми покращення діагностики і лікування, спостереження і подальшого прогнозу як найбільш поширених захворювань дитячого віку, так й рідкісних синдромів і фатальних онкологічних процесів у дітей. Так, молоді дослідники надали різнопланові наукові здобутки, що торкалися сучасних методів діагностики пневмонії із застосуванням багатопараметричної поляризаційно-фазової мікроскопії полікристалічних плівок легеневого експірату та маркерів її несприятливого перебігу, показали аналіз останніх рекомендацій при бронхіоліті, визначали особливості перебігу бронхіальної астми на сучасному етапі. Низку робіт присвячено питанням інфекційного мононуклеозу та Covid-19. Широкий спектр робіт надано з галузі ревматології, у тому числі активно обговорювалися фактори впливу на перебіг ювенільного ідіопатичного артриту, його клінічні нюанси. Важливими були питання перебігу цукрового діабету в дитячому віці та його ускладнень, фізичного та статевого розвитку дівчат при порушеній менструальній функції. Наводилися повідомлення щодо аспектів діагностичного пошуку при захворюваннях травної системи. Також вразили клінічні випадки, які охоплювали дітей різного віку, починаючи з періоду новонародженості. Представлено дані стосовно лейцинозу у новонародженого, клінічного перебігу хвороби Кавасакі, уртикарного васкуліту, впливу на сон та самопочуття рекурентних гострих респіраторних вірусних інфекцій, значення вітаміну Д в перебігу інфекцій сечовидільної системи. Низка робіт була присвячена стану здоров’я дітей внаслідок міграційних процесів, стресових реакцій, обмеження доступу до медичної допомоги під час воєнного стану та воєнних дій в Україні. Традиційно обговорювались питання медичної педіатричної освіти, можливість вдосконалення і покращення результатів в умовах дистанційного навчання і воєнного стану.

Загалом учасники конференції приймали активну участь в обговоренні наукових питань, висувалися пропозиції щодо подальших напрямів та акцентувалася увага на необхідності розвитку науки, незважаючи на складні умови.

Матеріали IХ науково-практичної конференції молодих вчених з міжнародною участю


Фотозвіт з заходу: