Новини

23 лютого 2021 року

Практичний тренінг зі складної інтубації

Практичний тренінг зі складної інтубації

На медичному факультеті Каразінського університету 12-13.02.2021 організовано та проведено навчання з практичних навичок для професіоналів з невідкладних станів. «Курс «Складні дихальні шляхи» за міжнародними стандартами Difficult Airways Society (DAS), проводиться в Україні вперше» - розповів директор симуляційного центру Андрій Тележний. «В минулі роки подібні курси не проводилися через відсутність відповідної матеріально-технічної бази. Нам це вдалося завдяки зусиллям об’єднаної інструкторської команди з Харкова та Дніпра».

Місцем для проведення курсу став симуляційний центр медичної підготовки медичного факультету Харківського Національного університету імені В.Н. Каразіна. Курс проходив за підтримки адміністрації медичного факультету та університету.

Ментор курсу Денис Сурков, д.мед.н., лікар-анестезіолог, завідувач відділенням інтенсивної терапії новонароджених ОДКЛ, м. Дніпро, доцент кафедри медицини катастроф та військової медицини Дніпровської медичної академії МОЗ України.

Курс складається з теоретичної частини та відпрацювання практичних навичок на високореалістичних та сучасних манекенах Gaumard (США), тренажерах Ambu (Данія), симуляторах BronchMentor Simbionix 3D Systems (Ізраїль), тощо.

Окрім викладачів медичного факультету та співробітників симуляційного центру, до інструкторської команди входять висококваліфіковані фахівці різних спеціальностей із Харкова та Дніпра. Серед учасників курсу були керівники відділень, лікарі-анестезіологи, лікарі невідкладних станів, співробітники бригад швидкої допомоги з Києва, Полтави, Запоріжжя, Дніпра та Харкова.

Більшість інструкторів та учасників курсу є діючими інструкторами Європейської ради ресусцитації (ERC).

В рамках курсу було висвітлено та відпрацьовано наступне:

-Оцінка ризику складної інтубації;

-Швидка послідовна інтубація трахеї (RSI);

-Застосування надгортанних повітроводів;

-Інтубація по бужу;

-Фіброоптична інтубація трахеї (за допомогою бронхоскопу);

-Використання УЗД для забезпечення прохідності дихальних шляхів у складних випадках;

-Методи апноетичної оксигенації, застосування High Flow Nasal Cannula;

-Хірургічні методи забезпечення прохідності дихальних шляхів, крікотиреотомія;

-Відпрацювання протоколів ускладненої вентиляції мішком і маскою під час індукції в анестезію, неочікуваної складної інтубації трахеї під час індукції в анестезію, Can’t Intubate / Can’t Ventilate.

Цей захід стане регулярним, його буде проведено щомісяця в Каразінському університеті. Також планується в співпраці з громадськими організаціями ВГО «Всеукраїнська рада реанімації, ресусцитації та екстреної медичної допомоги» та ГО Хірургічний клуб «Кор Фортіс», під егідою та за підтримки МОЗ України, створення школи з екстреної медицини. В програму школи обов’язкове буде включено курс з забезпечення прохідності дихальних шляхів.

Контакти

Захід на Facebook:посилання

E-mail:scmed@karazin.ua

Телефон: +38 (097) 832-35-72, директор Андрій Тележний

Адреса: 61022, Харків, майдан Свободи, 6, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, медичний факультет, симуляційний центр медичної підготовки, кімнати 633-640. Локація на мапі


Фотозвіт з заходу: