Новини

25 вересня 2019 року

На медичному факультеті заплановане відкриття Симуляційного центру медичної підготовки

На медичному факультеті заплановане відкриття Симуляційного центру медичної підготовки

Відкриття Симуляційного центру медичної підготовки медичного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, аналогів якому за масштабом та сучасністю обладнання ще не було в Україні, заплановане на 29 січня 2020 року та приурочене до 215-ї річниці створення Каразінського університету.

17 вересня 2019 рокуректор університету, академік В. С. Бакіров провів виїздну нараду щодо питання відкриття Симуляційного центру медичної підготовки медичного факультету (Північний корпус, аудиторії № 633-640). В ході наради були розглянуті питання завершення ремонтних робіт та комплектації обладнанням Симуляційного центру медичної підготовки. На нараді були присутні: декан медичного факультету, професор І. В. Белозьоров, проректор з адміністративно-господарчої роботи В. С. Пахаренко, проректор з економічних та соціальних питань А. М. Удод, головний інженер М. М. Номеровченко та інші. Ректор поставив задачу відкрити Симуляційний центр медичної підготовки 29 січня 2020 року та приурочити цю подію до 215-річчя університету та медичного факультету, який входив до складу університету з моменту його заснування.

В Симуляційному центрі медичної підготовки в деталях відтворюється робота клініки відповідно сучасним стандартам, імітується відділення невідкладної допомоги (emergency department, trauma shock room), акушерсько-гінекологічне відділення (labor delivery room) з неонатальним та педіатричним блоками, хірургічний операційний блок, кімната симуляційних тренажерів Simbionix та багато іншого. Для опанування практичних навичок використовуватимуться різноманітні сучасні манекени та практичні станції провідних виробників симуляційного обладнання (Ambu, Gaumard, Simbionix, Simulab тощо). Також в умовах центру можна отримати навички надання першої допомоги у всіх ситуаціях, які загрожують життю.

Спочатку навчання буде орієнтовано на засвоєння базових та найбільш поширених сучасних медичних маніпуляцій, а в подальшому включатиме всі рівні надання невідкладної допомоги, наближаючи українську медицину до стандартів таких всесвітньовідомих авторитетних організацій, як European Resuscitation Council, American College of Surgeons, National Association of Emergency Medical Technicians тощо.

В рамках підготовки до відкриття центру в цей час ведеться плідна співпраця з такими організаціями, як Всеукраїнська Рада Реанімації (ВРР) та Хірургічний клуб «Кор Фортіс» («Cor Fortis»), представники яких є сертифікованими інструкторами деяких міжнародних організацій та вже мають досвід успішного проходження сертифікованих симуляційних курсів закордоном та проведення таких курсів в Харкові.

Здобути практичні навички та підвищити свою кваліфікацію в Симуляційному центрі медичної підготовки зможуть лікарі-інтерни, аспіранти, науковці, студенти-медики та практикуючі лікарі.

В цей час працівники центру проходять необхідну підготовку в Україні та за кордоном й готові приймати перших слухачів вже у 2020 році.