Новини

27 березня 2024 року

Про роботу з репозитарієм Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна

Про роботу з репозитарієм Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна

На медичному факультеті відбулася онлайн-зустріч з працівниками Центральної наукової бібліотеки, які розповіли про роботу з репозитарієм Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна

З 2009 року Центральна наукова бібліотека є учасником проєкту eLibUkr: Електронна бібліотека України. ЦНБ забезпечує функціонування репозитарію Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна (далі — eKhNUIR) — електронного архіву, що накопичує документи наукового, освітнього та методичного призначення, створені працівниками будь-якого структурного підрозділу Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, аспірантами чи студентами університету, а також надає до них постійний безкоштовний повнотекстовий доступ через Інтернет. Репозитарій діє на основі відповідного Положення, затвердженого Ученою радою Університету.

Проводиться робота щодо забезпечення участі у Національному репозитарії академічних текстів (відповідно до Наказу Міністерства освіти і науки України № 707 від 04. 07. 2018 року «Про затвердження Регламенту роботи Національного репозитарію академічних текстів».

Активно наповнюється та функціонує «eScriptorium» — університетський електронний архів рідкісних видань і рукописів для науки та освіти із фондів ЦНБ; відкритий для приєднання інших бібліотек університетів України. Надає до ресурсів постійний безкоштовний повнотекстовий доступ через Інтернет з науковою та освітньою метою. ЦНБ забезпечує також функціонування Електронного архіву періодичних видань Karazin.Back2News шляхом надання цифрових копій періодичних видань з фонду ЦНБ до спеціалізованого порталу Back2News ( партнер «Цифрова країна», м. Київ).

ЦНБ плідно співпрацює з бібліотеками, інформаційними центрами та громадськими товариствами країн Євросоюзу, розширюються ділові та дружні стосунки з Генеральним Консульством Республіки Польща у Харкові, активно співпрацює з Відділом преси, освіти та культури Посольства США в Україні, Фондом А. Левентіса (Кіпр), Фондом Грецької культури (Одеська філія), з дослідницьким Центром польської бібліографії імені Естрейхерів Ягеллонського університету (Краків, Республіка Польща), Науковою бібліотекою Політехніки Лодзі (Республіка Польща), Академічною бібліотекою Латвійського університету (Рига, Латвія).

Бібілотека є партнером Всесвітньої цифрової бібліотеки – WDL, ініційованої Бібліотекою Конгресу США за сприяння ЮНЕСКО, партнером Європейської цифрової бібліотеки «Європеана» − загальноєвропейської віртуальної бібліотеки

Усі аспекти роботи бібліотеки висвітлюються на домашній сторінці ЦНБ .

Питання по роботі з репозітарієм можна надсилати на адреси internet.cnb@karazin.ua та yuliia.tereshchenko@karazin.ua


Фотозвіт з заходу: